A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Обухівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області інформує!

Дата: 13.05.2021 08:03
Кількість переглядів: 782

Фото без опису

«Гаряча лінія» на тему: «Податок на нерухоме майно»  

Сьогодні начальник Обухівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Олена ШВЕЦЬ під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання платників податків на тему: «Податок на нерухоме майно». Надаємо увазі читачів найцікавішу  підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

Чому податок на нерухомість щороку зростає та значно відрізняється в межах громади (по колишніх сільських і селищних радах)?

Податок на нерухоме майно залежить від розміру мінімальної зарплати. У 2021 році він нараховується фізичним особам – власникам будинків, квартир тощо за 2020 рік, виходячи з розміру «мінімалки», встановленої на 1 січня 2020 року (4723 гривень). А ось ставки податку на нерухомість встановлюються рішенням сільських і селищних рад – щороку до 1 липня – на наступний рік, і не мають перевищувати 1,5 % розміру мінімальної зарплати. Тобто, у 2020 році, коли ще існували наш район і всі 24 міських, селищних та сільських громад, кожна з них ухвалювала ставки цього податку.

У власності платник має квартиру площею 76,4 кв. м. Скільки потрібно сплатити податку на нерухомість?

Базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (якщо квартирою чи будинком володіють кілька господарів). Законодавством визначені норми, коли цей податок не стягується: для квартири (квартир) – до 60 кв. метрів; для житлового будинку (будинків) – до 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири та житлового будинку, в тому числі їх часток) – до 180 кв. метрів. Все що більше цієї площі – підлягає оподаткуванню, сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму. Тобто помешкання має 16,4 кв. метри, які оподатковуються. Ставка податку на нерухомість, затверджена Обухівською міською радою на 2020 рік, становить 0,5 %. За результатами підрахунку отримуємо – 387 грн. 29 коп – сума, яку власник квартири має сплатити у вигляді податку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень