A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Богуславська ДПІ Головного управління ДПС у Київській області інформує!

Дата: 19.07.2021 14:51
Кількість переглядів: 434

 

«Гаряча лінія» на тему : «Про справляння податку на нерухоме майно»

 

Сьогодні начальник Обухівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Олена ШВЕЦЬ під час  телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання платників податків на тему: «Про справляння податку на нерухоме майно»

Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді до них.

1.Як нараховується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичним особам?

У 2021 році податок на нерухоме майно нараховується фізичним особам – власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4723,00 гривень.

2.Чи змінені понаднормові метри для сплати податку за нерухомість?

Ні, не змінені.  База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується на 60 кв. м. для квартири або квартир незалежно від їх кількості та 120 кв. м для будинку чи будинків також незалежно від їх кількості. Для різних типів нерухомості, а також їх часток норма складає180 кв. м.

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуватимуться до об'єктів оподаткування, якщо їх площа перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі: для квартири –300 кв. м., для житлового будинку –600 кв. м, для різних типів об'єктів житлової нерухомості –900 кв. м.

Пільги також не нараховуватимуться на нерухомість, яку власники здають в оренду, лізинг, позичку чи використовують для бізнесу. Так, на пільги не мають права фізичні особи-підприємці, які зазначили своє житло, як податкову адресу та працюють у власній квартирі чи будинку.

3.Чи нараховується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, неповнолітнім особам?

За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

4.Чи передбачено законодавством  звільнення від сплати податку у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)?

Законом України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» визначено, що об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 Податкового кодексу України в період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

Тому, у 2021 році обчислення сум податку за звітний 2020 рік з об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за виключенням періоду з 1 березня по 31 березня 2020 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень