A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Презентація гастрономічної та біокультурної  спадщини  Богуславської  громади  ввійшла в топ 60 найактуальніших  по Україні і номінована до занесення  до Атласу «Ковчег Смаку України» - «Червоної книги»

Дата: 22.09.2021 10:59
Кількість переглядів: 593

 

Презентація гастрономічної та біокультурної  спадщини  Богуславської  громади  ввійшла в топ 60 найактуальніших  по Україні і номінована до занесення  до Атласу «Ковчег Смаку України» - «Червоної книги»

З метою захисту національної гастрономічної та біокультурної спадщини з квітня 2021 року в Україні розпочато створення Атласу «Ковчег Смаку України» - «Червоної книги», до складу якої буде включено 75 зникаючих видів гастрономічної та біокультурної спадщини. Це міжнародний проєкт, який реалізують Університет Венеції та Університет гастрономічних наук Поленцо (Італія) за підтримки міжнародної спільноти Слоу Фуд, провідних експертів і лідерів думок з усього світу та інституцій Європейського союзу. У  межах проєкту для окремих  країн публікуються книги національною та англійською мовами, що документують елементи гастрономічної та біокультурної спадщини, котрі знаходяться під загрозою зникнення. Ініціатива спрямована на залучення уваги до цієї проблеми на всіх рівнях, від локального до міжнародного. На сьогоднішній день видано книги Ковчега Смаку в Перу, Бразилії, Кенії, Мексиці, Танзанії і Албанії, які широко представлені на міжнародних гастрономічних заходах і перетворилися в інструмент гастрономічної дипломатії для кожної країни.                                                                 

Управління туризму Київської обласної державної адміністрації запропонувало долучитися нашій громаді до проєкту Атлас  «Ковчег Смаку України» до складу якого буде включено 75 зникаючих об’єктів  в рамках DIGE - ЕТНОБОТАНІКА РОЗДІЛЕНИХ ПОКОЛІНЬ.  Богуславська територіальна громада зацікавлена у розвитку зеленого та гастрономічного  туризму і презентувала виступ 21 вересня на Міжнародному заході з презентації номінантів зникаючих видів/порід/продуктів до АТЛАСУ «КОВЧЕГ СМАКУ УКРАЇНИ». Експертна рада за участю знакових постатей у світі гастрономії, а саме:  ректора Університету гастрономічних наук, професора Андреа Пьєроні (Італія); менеджера проєкту Ковчег Смаку України, доктора Дауро Маттіа Дзоккі; Олени Мотузенко - експерта, доцента кафедри географії КНУ ім.Тараса Шевченка, Анни Куценко -  начальника управління туризму КОДА, Вікторії  Кіптенко - доцента кафедри країнознавства і туризму КНУ ім.Тараса Шевченка, оцінювали подані регіональні презентації зі всієї України. Презентацію від Богуславської громади було підготовлено відділом агропромислового комплексу, екології та використання с/г земель. Ми вважали за необхідне звернути увагу на багаторічну трав’яну рослину Козельці українські (Tragopogon ukrainicum). Чому саме цю рослину? Тому, що вона є особливо значимою та культовою і відноситься до сакральних символів нашої держави. Як не можна уявити Україну без калини, верби, чорнобривців, так і без козельців. Ця проста на вигляд рослина у часи лихоліть та голодоморів рятувала українців від смерті та лікувала чимало хвороб.  

Для приготування їжі придатні молоді листки, стебла, коріння. З листків та стебел готують салати. Коріння, що багате крохмалом,  інуліном та білками, готують як цвітну капусту або спаржу. Варене       коріння використовують для вінегретів та як домішку до інших овочів. Особливо  смачне та поживне коріння, що нарізане невеликими шматками та обсмажене в сухарях на коров’ячому маслі. Страви із козельців користуються повагою у гурманів Європи та Америки, наприклад, блюдо: чорне різотто козельці.

Козельці українські включені до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою знищення у світовому масштабі (1991).

Наші богуславські козельці нарівні із ніжинськими огірками, копченостями Закарпаття, винами болгар, лебединською породою корів, гідно буде оцінено в рамках Атласу «Ковчег Смаку України» - «Червона книга». Тепер потрібно використати наявний потенціал для користі громади у розвитку зеленого, екологічного туризму.

ПИДЮРА П., провідний спеціаліст відділу агропромислового комплексу, екології та використання с/г земель


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень