A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Стратегія розвитку громади — це визначення майбутнього, до якого прагне громада — такими словами розпочав зустріч міський голова та голова робочої групи з розробки стратегії розвитку Богуславської громади Віталій Хоменко.

Дата: 25.10.2021 09:34
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

 

 

Стратегія розвитку громади — це визначення майбутнього, до якого прагне громада — такими словами розпочав зустріч міський голова та голова робочої групи з розробки стратегії розвитку Богуславської громади Віталій Хоменко.

Нагадаємо, триває розроблення стратегії розвитку Богуславської громади на 2022-2027 роки. Раніше вже завершили онлайн-опитування як жителів, так і підприємців територіальної громади, провели робочу зустріч з громадськістю, аби обговорити, в якому форматі рухатись далі та на чому акцентувати свою увагу. У суботу, 23 жовтня, відбулася третя зустріч, де члени робочої групи, активні жителі громади мали змогу висловитись про те, що заважає розвитку громади, обговорити проблеми, які, на жаль, таки існують, та запропонувати шляхи їх вирішення.

Збори вирішили провести у форматі конструктивної дискусії у три етапи, де у першому говорили про проблеми громади, у другому заслуховували пропозиції, які дозволять ці проблеми вирішити, у заключному етапі відповідали на запитання, що виникли в процесі.

З основними засадами щодо написання Стратегії розвитку громади виступив начальник відділу економіки фінансового управління, секретар робочої групи Павло Павліченко.

Богуславщина вже багато років приймає у себе гостей, маючи серед своїх ресурсів привабливі для туристів місця. Тож, на думку Євгенія та Олени Пузатків, які займаються популяризацією туристичного Богуслава, найголовнішою проблемою в цьому напрямку є відсутність фінансування. А відтак — у музеях мало працівників, які задовольняли б потреби туристів, немає єдиного інформаційного центру, в якому можна було б отримати інформацію про готелі, заклади харчування, цікаві об’єкти для огляду. Думки громадських активістів підтримала і начальник відділу культури, молоді та спорту соціально-гуманітарного управління виконавчого комітету міської ради Тетяна Куценко, додавши, що розвиток туризму дозволить зробити громаду привабливою для гостей, які вже й так їдуть до Богуслава мало не щовихідних. Створення єдиної інформаційної платформи, упорядкування рекреаційних оглядових майданчиків біля туристичних локацій, випуск сувенірної продукції з логотипом Богуслава, встановлення туристичних вказівників у селах громади, приведення клубних філій до вимог сучасності зробить перебування туристів комфортнішим. А відтак їх потік збільшиться, що призведе до більшого наповнення бюджету.

Виступи громадських активістів продовжили Денис Сорокін, Тетяна Овчар і Марина Гогуля. На їх думку, у громаді існує:

• демографічна проблема, що тягне за собою закриття дитячих садочків та шкіл;

• проблема урбанізації, яка викликала занепад сіл та відтік молоді;

• трудова міграція та еміграція, коли жителі громади не бачать для себе ніякої перспективи;

• відсутність житлового фонду для молодих спеціалістів та державної програми для придбання житла на пільгових умовах;

• проблема з безпритульними тваринами;

• проблема із збільшенням доходів, які не пов’язані з освітою, культурою, медициною, та які були б спрямовані саме на розвиток громади;

• відсутність баків для роздільного сортування сміття.

Саме на відсутність у жителів громади поняття роздільного сортування сміття наголосив в.о. директора КП «Богуславблагоустрій» Валентин Якобчук. І встановлення баків для сортування сміття не вирішить цієї проблеми. Тільки свідоме та відповідальне ставлення до своєї громади, до спільного дому зможе допомогти. І починати слід з роз’яснювальної роботи.

Та існує ще одна проблема, яку слід виокремити та звернути на неї особливу увагу: богуславці не вміють берегти те, що уже зроблено для них. Свідченням цього стали руйнівні дії у «Казковому містечку», коли за кілька днів встановлені для відпочинку лавки були зруйновані, викопані насадження. Підтримав слова керівника комунального підприємства і голова ГО «Хорти Богуслава», депутат міської ради Юрій Гутніченко, наголосивши, що хотіли б почути думку правоохоронних органів щодо створення ефективної системи покарання за вчинені порушення, що шкодять громаді.

Про свої проблеми, вирішення яких дозволить повноцінно працювати у спроможній громаді, говорила і заступник начальника соціально-гуманітарного управління - начальник відділу освіти Ольга Духан (а це — модернізація навчальних закладів, реконструкція харчоблоків, створення умов для дітей з особливими потребами, мала кількість шкільних автобусів), директор КНП БМР «Богуславський ЦПМСД» Валентина Пивовар з проблемами у первинній ланці надання медичних послуг (утеплення приміщення Центру, заміна системи електропостачання і системи опалення, у старостинських округах — відсутність фельдшерів) та директор КНП БМР «Богуславська центральна лікарня» Сергій Унгурян, виокремивши серед інших дефіцит кваліфікованих спеціалістів, які не їдуть працювати у Богуслав через відсутність житла. Тільки відновлення державної програми, за якою молодим спеціалістам буде відшкодовано частину коштів на оренду житла, зможе «притягти» спеціалістів, які надаватимуть якісні медичні послуги. Але, як зауважив директор медичного закладу, в умовах третьої хвилі корона вірусу треба вирішувати поточні проблеми, які дозволять зберегти життя пацієнтам.

Проблеми, з якими ділилися старости округів Богуславської громади, були схожими і зводились до ремонту доріг, облаштування освітлення, зрізання проблемних дерев, вчасне вивезення сміття, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, прибирання та скошування бур’янів, прибирання снігу. У деяких селах — недостатнє автобусне сполучення або ж і повна його відсутність. Вирішення цих питань, а ще — розвиток малого та середнього бізнесу в селах, створення робочих місць — поверне в село молодь та зробить їх проживання комфортним і привабливим.

Спільна зустріч робочої групи з написання стратегії розвитку громади та громадських активістів доводить, що мешканці громади розуміють важливість прикладання спільних зусиль для перетворення громади на територію комфортного проживання.

Тож — рухаємося далі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень