A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Відділ житлово-комунального господарства, комунальної власності, інфраструктури та цивільного захисту населення виконавчого комітету Богуславської міської ради інформує!

Дата: 29.11.2021 16:34
Кількість переглядів: 336

 

 

Відповідно до ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. Для цього співвласники можуть об’єднатися та створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), але в разі якщо ОСББ не буде створено, то за рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю. Тобто, співвласники багатоквартирного будинку можуть самостійно за рішенням загальних зборів визначитись з обранням одного із способів управління будинком.

На даний час співвласниками багатоквартирних будинків на території Богуславської територіальної громади не прийнято рішення щодо управління своїми багатоквартирними будинками.     Адже, згідно чинного законодавства  (статті 382 Цивільного кодексу України) власнику квартири чи нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку на правах спільної сумісної власності належить все те, без чого квартира не могла б бути придатною для житла (стіни, дах, фундамент, сходові клітини, підвали). Слід зазначити, що там де майно, там і витрати на його утримання. Згідно статті 322 Цивільного кодексу України власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Тобто витрати на утримання майна несе його власник, а якщо майно перебуває у спільній власності (в даному випадку багатоквартирний будинок) - співвласники. Отже,  утримання спільного майна багатоквартирного будинку, витрати з такого утримання несуть саме співвласники багатоквартирного будинку.

В разі невизначеності співвласниками способу управління, то відповідно до ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» у багатоквартирних будинках, у яких станом на 1 січня 2021 року не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) та співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком,  виконавчим органом місцевої ради може бути призначено управителя  на підставі  конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень