A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

На що житиме громада у 2022 році?

Дата: 03.12.2021 14:01
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

 

 

На що житиме громада у 2022 році?


Днем раніше найвищі народні обранці затвердили у другому читанні бюджет країни. Тривають обговорення бюджетів в областях і громадах.
2 грудня в сесійній залі Богуславської міської ради відбулося попереднє обговорення проекту бюджету на 2022 рік. На нараду під головуванням міського очільника Віталія Хоменка запросили депутатів міської ради, керівників комунальних установ і старост старостинських округів.
Проект основного фінансового документа, за яким буде жити громада у 2022 році,  представив начальник фінансового управління Олександр Іллєнко.
Зокрема було відмічено, що проект бюджету на 2022 рік складено відповідно до вимог Бюджетного кодексу України та прогнозних  показників економічного і соціального розвитку громади.  При формуванні проєкту бюджету головним пріоритетом було збереження основних напрямків бюджетної політики та дотримання принципів Бюджетного кодексу України.
Олександр Віталійович детально проінформував присутніх про планові завдання та обсяг коштів, передбачений на 2022-ий рік в розрізі видів видатків.
До обговорення долучилися і народні обранці. Зокрема, депутат Юрій Лелека відразу підняв питання фінансування КП «Богуславблагоустрій», на яке планують виділити кошти, яких вистачить хіба що на утримання комунального підприємства. А для того, як стверджує  в.о. керівника комунального підприємства Валентин Якобчук, аби підприємство розвивалось, заробляло б кошти для наповнення бюджету, потрібно значно більше. 
Свої зауваження до проекту бюджету громади на наступний рік висловив і директор КНП БМР «Богуславська центральна лікарня» Сергій Унгурян. Найуперед, на його думку, слід закласти кошти на придбання того медичного обладнання, яке дозволить лікарям розширити перелік платних послуг. Це дасть можливість закладу отримувати додатковий дохід. А також передбачити кошти на придбання продуктів харчування, ліків, витратних матеріалів та службового житла для лікарів, бо поки його не буде — не вдасться «заманити» жодного спеціаліста. 
Обговорюючи джерела наповнення бюджету, Леонід Кипиченко, а його підтримав міський голова і більшість народних обранців, висловив слушну пропозицію: провести ревізію земель громади, яка гарантовано принесе додаткові кошти, використання землі привести до умов чинного законодавства. А ще зробити усе залежне, аби створити комфортні умови для відновлення роботи ФАПів у селах громади. Тоді й не складатиметься таких катастрофічних умов з обслуговуванням пацієнтів, про які говорила на нараді очільниця КНП БМР «Богуславський ЦПМСД» Валентина Пивовар. Пацієнти скаржаться, що не можуть потрапити на прийом до лікаря. Так, підтверджує Валентина Дмитрівна, лікарів не вистачає, а ті, які є, фізично не мають змоги прийняти всіх. Ситуацію вирішить лише відновлення роботи фельдшерських пунктів у старостинських округах. І залучення молодих спеціалістів, які, на жаль, віддають перевагу роботі в медзакладах, керівники яких можуть забезпечити останніх житлом.
Однією з можливостей отримання додаткових коштів, за словами депутата Олега Голінка, є співпраця з депутатами вищих рівнів. Це дозволить громаді брати участь у державних програмах, які й фінансуватимуться з бюджетів обласного чи й навіть державного. Олег Петрович висловив ще одну думку, яка є, звичайно, є непопулярною як для депутата, проте необхідною: оптимізація навчальних і клубних закладів громади. А саме: припинити їх роботу в тих селах громади, де налічується невелика кількість жителів, відсутня перспектива розвитку, або ж село знаходиться близько від центру старостинського округу. Натомість, вкладати кошти у заклади освіти і культури з перспективою розвитку.
Таку думку не підтримували сільські старости. Бо раніше, коли сільська рада мала свій власний бюджет, і вони хоч якось утримували такі заклади, то зараз, після реформи децентралізації, старостинські округи повністю залежать від бюджету громади. Можливо, оптимізація і зекономить кошти, проте призведе до знищення маленьких сіл.
Скільки потрібно коштів з місцевого бюджету на виконання робіт, що планують зробити найближчим часом у відділі культури соціально-гуманітарного управління, говорила начальник відділу Тетяна Куценко. Виділене їм фінансування піде, в першу чергу, на виготовлення правовстановлюючих документів на клубні заклади, про що раніше говорилося на засіданні 24-ої сесії міської ради, коли підняли питання ремонту Семигірського клубу. 
Також депутати проговорили можливість створити список підприємств-злісних боржників, неплатників податків, й тих жителів громади, які користуються земельними ділянками й сплачують за них мізерні кошти. Та опублікувати цей список у ЗМІ, аби жителі громади бачили, від кого, зокрема, залежить наповнення бюджету громади, в якій вони живуть.
Варто зауважити, що проект бюджету Богуславської громади на 2022 рік не є остаточним.  За врахуванням всіх пропозицій та зауважень, проект бюджету Богуславської громади на 2022 рік буде поданий на розгляд депутатам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень