A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

"Крим мандрує" — під такою назвою з 15 листопада і до 4 грудня в музеї історії Богуславщини тривала виставка, присвячена кримськотатарській і українській багатовіковій традиції, яка нині стала для нас повсякденністю, — культурі споживання кави.

Дата: 06.12.2021 08:08
Кількість переглядів: 384

 

 

"Крим мандрує" — під такою назвою з 15 листопада і до 4 грудня в музеї історії Богуславщини тривала виставка, присвячена кримськотатарській і українській багатовіковій традиції, яка нині стала для нас повсякденністю, — культурі споживання кави.

Це 6-та ініціатива проєкту «Шлях/Yol», який презентує багатовікову історію державності, традиції освіти, релігії, обрядів, побуту, мови, фольклору й мистецтва кримських татар.

Основу експозиції становили антикварні й сучасні кримськотатарські та українські предмети, пов’язані із традицією споживання кави, орнаментовані ткацькі й гончарні вироби кримськотатарського та українського виробництва, а також копії старих гравюр. До речі, один із килимів з кримськотатарським орнаментом у музей подарувала наша богуславська ткаля Валентина Ткач. А килим більшого розміру представлений у «Кримському домі» в Києві. Усі присутні, а до перегляду експозиції виставки долучилися на запрошення директора музею Андрія Гуменюка і голова Обухівської РДА Олександр Гомон, заступник міського голови Олександр Гогуля та начальник відділу культури соціально-гуманітарного управління міської ради Тетяна Куценко, мали змогу переглянути стрічку «Алім» — німий чорно-білий фільм про боротьбу кримськотатарського селянина з багатіями у XIX столітті. Фільм надав Національний центр Олександра Довженка для безкоштовного перегляду в межах ініціатив проєкту «Шлях/Yol». А також посмакували смачною кавою, традиціями заварювання якої поділився кримськотатарський художник та кераміст Рустем Скибін, керівник проекту про культуру Криму.

Чим поєднана кава з Богуславом? Напій із кавових зерен запозичений Кримом із Туреччини в ХVI ст. Відтоді кава посідає чільне місце в житті кримських татар, які за власною традицією п'ють її із сіллю. Перша ж згадка про каву на території України пов’язана саме з містом Богуславом. Сюди 1654 року на зустріч із Богданом Хмельницьким прибув патріарх Антіохійський Макарій. Він привіз дари для гетьмана, серед яких була й кава. Макарій знав про пристрасть Богдана Хмельницького до напою, яка з'явилася в того в 1620-х роках під час дворічного перебування в турецькому полоні.

Тож, коли ми тимчасово не маємо змоги відвідати Крим, — Крим мандрує до нас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень