A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Важливість збереження дерев-довгожителів

Дата: 09.02.2022 16:12
Кількість переглядів: 1241

Фото без опису

 

Вікові дерева потрібно охороняти не тільки тому, що вони є пам’ятниками  історії  природи , а і тому, що це — живі організми. Екологічна етика закликає поважати будь-яке життя. Кожне столітнє дерево принципово унікальне і неповторне. Американський натураліст та мислитель Генрі Девід Торо свого часу говорив, що коли рубають живе дерево, в цьому є щось майже трагічне, бо воно стає «всього лише деревиною». Каліфорнійський дослідник Рендалл  Фонтес  дослідив рух електричних потенціалів від клітини до клітини, що показує наявність у рослин нервової системи. Материнське дерево переживає стрес, хворіє, коли гинуть пересаджені від нього молоді деревця. В 1966 році американський дослідник біокомунікації  рослин Клів Бакстер підключив до рослини детектор і попросив одного чоловіка грати роль мучителя, а другого — цілителя. Один палив, колов, ламав гілки і листя, другий лікував рани, поливав грунт, говорив добрі слова. І рослина почала розрізняти людей! Коли в кімнату входив  «мучитель», рослина видавала електричний сплеск, і, навпаки, заспокоювалося при наявності добропорядної людини. Більше того, при думці дослідників «підпалити листок» рослина давала високий скачок самописця. «Рослини здатні уловлювати електромагнітні коливання і  думки!» — зробив висновок вражений вчений.

         Треба враховувати і практичні корисні  властивості дерев-довгожителів. Так вони допомагають зберігати ліси навколо себе. Нові дослідження показують, що вікові дерева надзвичайно важливі для різноманітності , пристосованості та виживання в цілому. Якщо зрубати 100- літнє дерево, потрібно 100 років, щоб виростити йому заміну. Дослідження показали, що  лише 1% популяції насаджень досягає статусу древніх. Ці дерева живуть в 20 разів довше, ніж в середньому ліс навколо. Рік за роком, завдяки своїм генам, довгожителі витримують всі випробування. Чим довше живуть ці рідкісні дерева, тим більше шансів, що вони передадуть свої гени новому поколінню. Ці старожили бачили дуже багато, і цей досвід, записаний в генетиці дерев, переноситься на іншу частину лісу.

Однак  дерева, які витримали випробовування часом, важливі не тільки через їх генетичне і біологічне різноманіття. Дослідники виявили, що вони також забезпечують притулок для зникаючих видів і краще поглинають вуглець, ніж молоді дерева. Ці старі і стародавні дерева зараз знаходяться під серйозною загрозою — не тільки через зміни клімату, але і через масове вирубання лісів. А це означає, що стародавні дерева стають менш поширеними і рівень вимирання зростає  у всіх типах лісів. Стародавні дерева за своєю природою  не можуть швидко замінені. Вчені порівнюють знищення древніх дерев зі знищенням видів тварин — в тому сенсі, що коли вони зникають, вони вже не повертаються. Навіть дерева, які з часом стануть такими ж старими, не матимуть такої ж історії еволюції. Як тільки  вирубаємо унікальні дерева, ми назавжди втратимо генетичну і фізіологічну спадщину, яку вони містять, а також унікальне середовище проживання для збереження природи.

         Наразі, виконавчим комітетом міськради, відділом агропромислового розвитку, екології та використання земель с/г земель проводиться робота з виявлення видатних  вікових дерев з метою надання їм статусу пам’ятки природи місцевого значення. До них належать група вікових дерев  колишньої садиби графа Ксаверія Браницького (парк), що знаходиться на території КНП БМР «Богуславська ЦЛ», 400-літні дуби у с. Тептіївці, 180-літні сосни Веймута із гори Афон на території чоловічого Свято-Миколаївського монастиря, а також багатовікові дуби по вул. Корсунська та на території Богуславського лісництва. Вважаємо, що всі дерева, які мають обхват стовбура більш ніж 3 метри, повинні бути заповідані. Пропонуємо долучитися до важливої справи всім небайдужих громадян громади. Свої пропозиції надавайте до виконавчого комітету Богуславської міської ради, каб.107.

         Вікові  дерева — це Божий дар людям, і нищити їх гріх.

     Петро Пидюра, головний спеціаліст відділу агропромислового розвитку, екології та використання земель с/г призначення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень