Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?

Дата: 03.09.2022 11:51
Кількість переглядів: 509

Фото без опису

 

Наступив час збирання грибів. Але війна в Україні внесла серйозні корективи в наше життя, тому вирушати в ліс категорично заборонено!  Тим більше: за повідомленням спеціалістів Держпродспоживслужби, почастішали випадки отруєння грибами!

За харчовою цінністю гриби не поступаються м'ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.

Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні - це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.

Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні кожній людині для виконання: 

- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
- збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

- не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно.
- не збирайте невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення -“бульба”- оточене оболонкою.
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
- не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

 Основні причини отруєнь:

 

 - вживання отруйних грибів;

 - неправильне приготування умовно їстівних грибів;

 - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

  • промийте шлунок простою водою;

  • дотримуйтеся постільного режиму;

  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

І запам’ятайте: не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень