До уваги суб’єктів господарювання: покроковий шлях для здійснення експорту/імпорту/транзиту продукції до країн Європейського Союзу
Дата: 03.03.2023 12:06
Кількість переглядів: 285
Держпродспоживслужба надає інформацію суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність, пов’язану з обігом харчових продуктів, побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною, а також пов’язану з рослинами, продукцією рослинного походження та сільськогосподарською технікою, між Україною та країнами Європейського Союзу в режимах експорту, імпорту, транзиту.
На виконання вимог європейського законодавства щодо використання комп’ютеризованої системи управління інформацією для офіційного контролю (IMSOC) при переміщенні об’єктів санітарних та фітосанітарних заходів через кордон ЄС, з метою забезпечення можливості проходження офіційного контролю вантажів на інспекційних пунктах контролю при перетині кордону ЄС, отримання фітосанітарних сертифікатів в країнах ЄС задіяним суб’єктам господарювання необхідно створити в системі TRACES NT аккаунт користувача та заповнити відповідну картку підприємства, відповідно до рекомендацій.
З метою підтвердження компетентним органом України інформації про суб’єкта господарювання, внесеної до TRACES NT, оператору ринку необхідно звернутись до Держпродспоживслужби (e-mail: info@dpss.gov.ua) з офіційним листом, в якому слід зазначити такі відомості:
*назва підприємства (як зазначено при створенні запиту у TRACES NT);
*ім’я та прізвище особи, яка створила аккаунт у TRACES NT (як зазначено у системі);
*ідентифікаційний код, присвоєний користувачу при створенні аккаунта у TRACES NT (username), зазвичай формат n00****;
*інформація щодо реєстрації/отримання експлуатаційного дозволу потужності в компетентному органі.
Окремо наголошуємо, що підтвердження (валідація) інформації про суб’єктів господарювання в системі TRACES NT за умови виконання вимог законодавства в частині обліку операторів ринку, а саме, залежно від напряму діяльності:
*державної реєстрації потужності оператора ринку харчових продуктів;
*отримання експлуатаційного дозволу на потужність із виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження;
*отримання експлуатаційного дозволу на потужність з виробництва та обігу неїстівних продуктів тваринного походження;
*державна реєстрація осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання;
*державна реєстрація осіб, які здійснюють господарську діяльність з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу.
Зазначаємо, що при реєстрації в TRACES NT в галузі діяльності «Chapter» вибираємо за видами діяльності, наприклад: за фітосанітарним напрямом — «Plant health».
Детальна інструкція щодо користування TRACES NT за посиланням
головний спеціаліст відділу карантину рослин
управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області
Дмитро ОКОЛОТ.
« повернутися