Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ДОГЛЯНУТА СТАРІСТЬ

Дата: 15.06.2023 07:38
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Фото без опису

 

Сьогодні, 15 червня, відзначається Всесвітній день захисту людей похилого віку. Людей, на долю яких лягли тяжкі випробування, людей, котрим потрібні наші підтримка, турбота. В Богуславській територіальній громаді старість людей похилого віку — доглянута, адже на балансі міської ради функціонує КУ «Центр надання соціальних послуг». Напередодні ми вирішили поспілкуватись із директором Центру надання соціальних послуг Наталією Василівною Ковальовою, яка за два роки роботи вивела установу в п’ятірку найкращих закладів Київської області.

  • Про роботу Центру можна розповідати безкінечно, адже в установі функціонує 4 структурних підрозділи: відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання; відділення соціальної роботи; відділення соціальної допомоги вдома; відділення організації натуральної та грошової допомоги. Проте сьогодні ми поговоримо про доглянуту старість людей похилого віку, адже під нашою опікою знаходиться 370 жителів Богуславської громади старшого покоління, 17 із яких мешкають у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.

Соціальну послугу догляду вдома отримують 353 людини, якими опікуються 32 соціальних робітники (в місті — 11, а селах — 21). Я б сказала, наші працівники для тих бабусь та дідусів стали рідними, адже і допоможуть впоратися в господі, й оплатять комунальні послуги та оформлять всі необхідні документи, а найголовніше — вислухають їх, поспілкуються, теплим словом зігріють.

  • Наталіє Василівно, давайте трішки детальніше зупинимося на умовах проживання людей у відділенні стаціонарного догляду.

  • У відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання 12 осіб забезпечують комфортне проживання наших 17 підопічних, вікова категорія яких коливається від 52-ох до 87-ми років. Всі вони забезпечені постільною та натільною білизною і всім необхідним. Мають 4-разове збалансоване харчування. В щоденному меню обов’язково є каша, перші та м’ясні страви, овочі, фрукти, солодощі, молочна продукція. Всі продукти харчування використовуємо сертифіковані. Деякі овочі та зелень вирощуємо на власній грядці Центру, аби раціон додатково поповнити вітамінами. Продумуємо й дієтичне меню для інсулінозалежних людей, враховуємо й вподобання інших. Наприклад, дехто через релігійні переконання не вживає свинину, то заміняємо її іншим м’ясом.

До свят проводимо для них розважальні заходи та цікаві майстер-класи. У відділенні функціонує власна бібліотека, також ми тісно співпрацюємо із КЗ «Публічна бібліотека», адже маємо заядлих читачів. Дозвілля наші підопічні проводять за грою в шахи, рукоділлям, прогулянками до парку, навіть на візочках вивозимо. Мешканці відділення отримують перукарські послуги, знаходять під медичним наглядом лікаря-терапевта. Щорічно вони проходять медичний огляд, а при виявленні проблем зі здоров’ям ми возимо їх на додаткові консультації до столичних та інших медзакладів. За благодійні кошти нам вдалося хірургічним шляхом повернути не одній людині зір.

  • Завдяки яким фінресурсам установа функціонує та забезпечує надання такої значної кількості послуг, в тому числі й для людей похилого віку?

  • Оскільки Центр надання соціальних послуг знаходиться на балансі Богуславської міської ради, відповідно й утримується за рахунок коштів місцевого бюджету. Хоча, хочу зазначити, не всі громади дбають про старість одиноких людей похилого віку, як наша, та мають спроможність утримувати такі установи. Також за період своєї роботи мені вдалося залучити до співпраці близько 30 благодійних фондів — міжнародні, всеукраїнські фонди, релігійні організації, фермерські господарства. Допомагають депутати різних рівнів, місцеві підприємці. Також усі наші звернення до міського голови Віталія Миколайовича Хоменка щодо підтримки установи та покращення умов проживання підопічних Центру надання соціальних послуг були підтримані в повному обсязі.

А хіба ми можемо не турбуватись про старше покоління жителів Богуславської громади? Своєю опікою ми висловлюємо глибоку вдячність їм за те, що вони у свій час зробили заради нас та майбутнього.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень