Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ГОЛОКОСТ — НА НАШІЙ БОГУСЛАВСЬКІЙ ЗЕМЛІ

Дата: 27.01.2024 09:12
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

 

Щороку 27 січня Україна разом з усією світовою спільнотою вшановує пам’ять жертв Голокосту. Голокост — цілеспрямована політика нацистів у роки Другої світової війни щодо знищення євреїв на окупованій території Європи.

Не оминула така кривава сторінка історії й наш край, адже в роки Другої Світової війни Богуслав був наполовину єврейським містом. За різними архівними даними та свідченнями очевидців тих страшних подій, які зберігаються в музеї історії Богуславщини, фашисти дуже знущалися із євреїв, із богуславських синів і дочок, а мальовниче урочище «Морозівське» перетворили в справжню катівню. Лише у вересні 1941 року в урочищі було розстріляно більше 300 наших земляків єврейської національності, а потім тут попрощалися із життям активісти, підпільними та інші жителі Богуславщини, котрі переховували друзів-євреїв від мучителів. Загальна кількість жертв — більше півтори тисячі людських життів.

«…Час від часу чулися із урочища «Морозівське» голоси відчаю, прощальні крики, які обривали гучні постріли. Земля на місці розстрілу ще довго «стогнала» і «дихала», проте підійти до нього рідні убитих не могли — його ретельно охороняли…»

У День вшанування жертв Голокосту саме до місця розстрілу земляків перший заступник міського голови Олександр Салата, секретар Богуславської міської ради Владислав Шпак, начальники відділів соціально-гуманітарного управління на чолі із Оксаною Поліщук поклали квіти пам’яті і жалю. Живі квіти лягли й до могили «Жертвам фашизму» на Єврейському кладовищі, куди в березні 1944-го перепоховали закатованих богуславців єврейської національності.

На превеликий жаль, останні роки війни росії проти України нагадують нам події Геноциду, які відбувалися більше 80 років тому…

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень