A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ВИМОГИ КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ДО ВВЕЗЕННЯ САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ ВІЛЬНОГО ВІД БАКТЕРІОЗУ ВИНОГРАДУ (ХВОРОБА ПІРСА) XYLELLA FASTIDIOSA WELLS ET AL

Дата: 01.04.2024 09:19
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

 

 Відповідно до вимог Регламенту (ЄС) 2020/ 1201 ( далі Регламент ЄС) від 14.08.2020 експорт з України до країн ЄС рослин для посадки, що належать до родів або видів , перелічених у Додатку I Регламенту ЄС , буде можливий з виробничих ділянок , вільних від бактеріозу винограду (хвороби Пірса ) Xylella fastidiosa (Wells et al.).

 Національна організація захисту рослин України  повідомляє Європейську Комісію про статус Xylella fastidiosa (Wells et al.) в Україні на підставі проведених перевірок з відбором зразків та проведенням фітосанітарної експертизи з використанням тесту,  методом ПЛР визначеного Додатком ІV Регламенту.

Інформація щодо намірів по запланованому експорту садивного матеріалу до країн ЄС у 2024 році  надається до управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, 8 електронна скринька fito.kyiv@dpssko.gov.ua ) до 12 квітня 2024 року.

Виконавчий Регламент Комісії (ЄС) 2020/1201 від 14.08.2020 розміщено за посиланням: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02020R1201-20230928&qid=1711449970909

          Статус вільних виробничих ділянок отримується відповідно до затвердженого наказом Мінекономіки України від 04.03.2021 №451 Порядку офіційного та /або підтримання статусу  місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів ,позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки .

           Для отримання консультацій щодо подання інформації  по запланованому експорту садивного матеріалу до країн ЄС у 2024 році та отримання статусу вільних виробничих ділянок прошу звертатись до Богуславського ПФК,   вул. Івана Франка, 4, к. 404, тел.  (04561) 5-57-20, електронна  скринька fito.boguslav@dpssko.gov.ua

         Бактеріоз винограду (хвороба Пірса) – бактеріальна хвороба, влючена до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 (згідно наказу від 29.11.2006 № 716 «Про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів» з внесеними змінами та доповненнями від 04.08.2010 та 16.07.2019), збудником якої є грам-негативна, патогенна бактерія Xylella fastidiosaWell et al.

На даний час бактеріоз винограду поширений у Північній Америці (Канада, Мексика, США); Центральній Америці і країнах Карибського басейну (Коста-Рика); Південній Америці (Аргентина, Бразилія, Венесуела, Парагвай). Крім Американського континенту бактеріоз розповсюдився ще у країнах Азії (Індія, Тайвань).  В 2013 році бактерія X. fastidiosa вперше виявлена на території Європи, зокрема: в Італії, на оливкових деревах та в 2015 році у Франції.

Xylella fastidiosa уражує 359 видів деревних та трав'янистих  рослин, що належать до 75 родин, серед них слива, персик, вишня, груша, дуб, бук, ясен, в’яз, платан, клен, вільха, горіх, лаванда та інші. Симптоми прояву залежать від господарів і комбінацій штамів бактерії. Багато видів рослин є безсимптомними носіями, що сприяє поширенню інфекції. Головною рослиною-господарем є виноград.

Фото без опису

Найбільш характерними симптомами первинного прояву інфекції є опік листків. На початковій стадії помітне раптове висихання або «обпікання» (листя злегка жовтіє або червоніє по краях у білих і червоних сортів винограду відповідно). Згодом краї листка раптово сохнуть, біля відмерлої тканини утворюється хлоротична зона, тоді як інша частина листкової пластинки залишається зеленою. Засихання листків триває кілька днів або тижнів, залишаючи на них низку скупчених зон зміненого кольору і відмерлої тканини.

Збудник бактеріозу проникає в судини ксилеми винограду блокуючи транспортування мінеральних поживних речовин та води, порушує нормальний перебіг фізіологічних процесів в рослинах.

У хворих кущів початок вегетації затримується. Пагони виростають викривленими, плямистими, зелено-коричневими. Міжвузля укорочені, бруньки розпускаються із запізненням, нерівномірно, ріст пагонів пригнічений. У наступні роки уражені рослини розвиваються повільно, при цьому утворюються слабкі хлоротичні пагони, що залишаються життєздатними впродовж одного-двох вегетаційних періодів.

Під час цвітіння спостерігається осипання почорнілих суцвіть та дрібних зав’язей. Ягоди передчасно забарвлюються, розм’якшуються та опадають.

На пізній стадії розвитку хвороби відбувається відмирання кореневої системи слідом за відмиранням надземної частини виноградної лози.

Потенційні втрати врожаю на уражених кущах винограду можуть сягати 50—80%.

Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями та живцями. Між рослинами бактерія переноситься численними видами комах, які живляться ксилемним соком.

Фітосанітарні заходи:

  1. Забороняється завезення садивного матеріалу із заражених зон країн розповсюдження захворювання.

  2. Обов’язковий карантинний огляд та лабораторна експертиза саджанців, що поступають в країну з-за кордону, а також проходять транзитом.

  3. У разі виявлення захворювання вантаж підлягає поверненню, знезараженню, а при неможливості знезараження — вилученню та знищенню.

  4. Заготовку прищеплювального матеріалу слід проводити тільки із здорових кущів в господарствах, перевірених на відсутність хвороби;

  5. У період вегетації необхідно щорічно обстежувати усі насадження, насамперед розсадники, де вирощують садивний і прищепний матеріал, до початку реалізації з них продукції.

  6. Необхідно проводити дезінфікування технічних засобів та інвентарю при проведенні обрізання кущів, обмежити чисельність бур’янів, що є природними резерваторами хвороби.

 

Головний спеціаліст відділу фітосанітарної діагностики управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Дмитро ОКОЛОТ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень