A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

У Богуславській громаді реально створити осередок вирощування лікарських рослин на Київщині

Дата: 19.01.2022 13:33
Кількість переглядів: 689

 

Такий проект прагнуть розвинути у Богуславській громаді як перспективну платформу для зайнятості населення та отримання ними стабільного прибутку. Та створити осередок вирощування лікарських рослин у Київській області як один із напрямків рослинництва. Такий проект стане одним із напрямків реалізації Стратегії розвитку громади.

Нині цей напрямок набирає обертів, так як фармацевтичний, косметологічний  ринки вимагають якісну сировину, вирощену у власному регіоні, а не  аналоги зі східних країн.

Гідним прикладом такої перспективи став досвід полтавського знавця з вирощування лікарських трав Олександра Георгійовича Губарєва, який тривалий час займався цією справою у Криму. Після анексії півострова чоловік повернувся на Полтавщину і готовий ділитися досвідом з усіма (детальніше — за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ZArL2xkTTYo).

Щоб виявити охочих займатися такою перспективною справою, начальник відділу економіки управління фінансів Богуславської міської  ради Павло Павліченко разом із секретарем ради Владиславом Шпаком провели зустрічі з активними жителями старостинських округів, які займаються фермерством або вирощують сільськогосподарську продукцію. Та мова йшла не тільки про лікарські рослини, а й про те, які ягідні чи овочеві культури їм вдається краще всього вирощувати, адже в кожному селі свої грунти і свої умови для отримання врожаю. Для прикладу: у Москаленках, Лютарах і Саварці вирощують полуницю та малину, в Тептіївці і Вільхівці говорили про часник і цибулю. Враховуючи ці особливості, можна виокремити пару-трійку напрямків, які можна буде розвивати у громаді, та залучити до цього спеціалістів, які підтримували б дрібного виробника — наголошував Павло Павліченко.

Українці — працелюбний народ, знають, як отримати гарний результат від своєї щоденної праці. Та найголовніше, на чому акцентували увагу селяни, — важко  знайти ринок збуту, особливо для ягідних культур, термін реалізації яких надто короткий. Слід спочатку знайти покупців на майбутній товар і тільки потім починати вирощувати їх. Що ж стосується трав, то важливо розрахувати, як швидко повернуться гроші, вкладені у плантації, зорієнтуватися  чи вистачить коштів, якщо обрана рослина дає врожаї на другий, третій рік? Як їх вирощувати на наших грунтах, де отримати якісне насіння?

Аби відповісти на ці та інші питання, у міській раді пропонують запросити на спільну зустріч фахівців із канадського проекту, які співпрацювали з українськими фермерами. Маючи досвід у розвитку трав’яного бізнесу, вони обіцяють підтримку від насіння до оптових закупівельників. Свою підтримку обіцяє і громада.

Звісно, оптові закупівельники зацікавлені у великих об’ємах сировини. Але якщо знайдуться охочі зайнятися таким перспективним напрямком, вийти на такі об’єми можна, і зробити себе успішним, а відтак — і громаду.

До речі, щоб зайнятись вирощуванням лікарських рослин, не потрібно мати у власності гектари наділів. Достатньо буде від 3 до 5 сотих. Спеціалісти стверджують, що завжди є попит на шавлію лікарську, шавлію мускатну та гісоп лікарський. Сьогодні ці ефіроносні культури вирощують на півдні України в дуже малих об’ємах. Найбільш затребувані — корінь алтею, лист кропиви, цвіт та ягода бузини, корені лопуха та ехінацеї. Багато рослин є чудовими медоносами, про що не з чуток знають пасічники, які поруч із пасіками сіють фацелію. Тож, вирощування лікарських рослин є чудовою альтернативою основної справи. А може стати й справою всього життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень