Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

«ГОЛОВНЕ ПИТАННЯ РОБОЧОЇ ПОЇЗДКИ ТА НАРАДИ: ЯК УРЯТУВАТИ РІЧКУ РОСЬ?»

Дата: 27.11.2023 11:59
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

 

Завершення минулого тижня, 24 листопада, для Богуславської громади було насичене подіями: у цей день міський голова Віталій Миколайович Хоменко зустрічав делегацію почесних гостей зі столиці. Із робочою поїздкою до нашої громади завітали заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Володимирівна Крамаренко, заступник начальника Київської обласної військової адміністрації Леся Аркадіївна Карнаух, т. в. о. директора Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної військової адміністрації Володимир Леонідович Морозов, заступник начальника Державної екологічної інспекції Столичного округу Андрій Володимирович Вагін, в. о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось Максим Георгійович Поляков. Основною метою візиту яких було обстеження Росі та проведення спільної робочої наради із подальшим обговоренням проблем занепаду річки та пошуком шляхів їх вирішення.

Огляд річки розпочали із території острова «Казка», зокрема дамби основного русла Росі. Тут очільником громади було підняте наболіле питання щодо обміління основного русла річки, яке тече в напрямку центрального мосту. Також делегація обговорила викиди стічних вод підприємствами Богуслава та виїхала до Тептіївки, де можна наочно побачити: наскільки Рось обміліла, зменшившись шириною в рази… І, на превеликий жаль, така катастрофічна ситуація із станом річки — по всій Київській області.

Тож, аби обговорити побачені проблеми та знайти шляхи збільшення водонаповнюваності Росі, візит продовжився в приміщенні Богуславської міської ради робочою нарадою, до якої приєдналися керівники Обухівського й Білоцерківського районів та голови територіальних громад, для яких це також наболіле питання (прим.: дехто брав участь в онлайн-режимі).

Під час заходу, який пройшов під головуванням Олени Крамаренко, було обговорено стан річки, головними бідами якої є зарегульованість, зменшення водності, сповільнення стоку, замулення, забруднення стічними водами та розорювання прибережних захисних смуг. І побороти їх можна лише комплексними та спільними рішеннями. Після виступів присутніх фахівців, дискусій та обговорень плану дій оздоровлення й відновлення басейну р. Рось у Київській області, головуючою було підбито підсумки проведеної роботи та запропоновано алгоритм подальших дій:

• Держводагентство спільно з місцевою владою продовжуватиме проводити інвентаризацію гідротехнічних споруд та визначатиме подальшу долю безхазяйних.

• Активізувати роботу з проведення моніторингу підземних вод та обліку їх використання, Регіональному офісу водних ресурсів річки Рось провести відповідний аналіз кількості штучних водойм, які повинні залишитися на територіях громад, оскільки під час перевірок виявляють і безхазяйні водойми.

• Держекоінспекції підготувати обґрунтовані пропозиції щодо проведення перевірок дотримання природоохоронного законодавства у басейні р. Рось. Справа в тім, що під час перевірок досить часто виявляють розораність прибережних захисних смуг, облаштування незаконних ставків неподалік річки, а це все її повільно «вбиває». Про такі порушення необхідно повідомляти обласну прокуратуру.

• Територіальним громадам необхідно подати до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України короткі довідки про наявні очисні споруди та їх характеристики.

Подякувавши гостям за візит та плідну робочу нараду, Богуславський міський голова підкреслив: «Кожен із присутніх зацікавлений порятунком річки, яка занепадає останні 20 років, і хоче, аби її порятунок було включено до державної програми відновлення, про що свідчить підписана петиція, яка набрала 25 тисяч голосів. Також хочу доповнити, що на території Богуславщини активно діє акція щодо виявлення й відновлення природних джерел, 10 із яких уже дали «нове життя»…»

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень