Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Розпочато інформаційну кампанію на тему «Трудовий договір: Твій пасок безпеки у світі праці»

Дата: 06.12.2023 09:51
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

 

В Україні 01 грудня 2023 року розпочалась інформаційна кампанія «Трудовий договір: Твій пасок безпеки у світі праці».

З метою підвищення рівня обізнаності працівників та роботодавців Державна служба України з питань праці нагадує про порядок укладення трудового договору.

Задля можливості бути захищеними в правовому полі під час виникнення трудових відносин працівники та роботодавці повинні виконувати певні умови, передбачені законодавством про працю України.

Так, до початку роботи працівник зобов’язаний:

  • надати роботодавцю необхідні для працевлаштування документи;

  • написати заяву про прийняття на роботу із зазначенням професії та дати початку роботи або підписати документ під назвою« Трудовий договір»;

  • ознайомитись із наказом про прийняття на роботу;

  • пройти навчання з питань безпеки й гігієни праці, ознайомитися з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором (в разі наявності).

В свою чергу роботодавець зобов’язаний:

  • на підставі заяви працівника та поданих ним документів або підписаного трудового договору видати наказ про прийняття працівника на роботу із зазначенням професії, дати початку роботи та умов праці;

  • повідомити податкову службу про прийняття працівника на роботу;

  • у випадках, передбачених законодавством, направити працівника для проходження попереднього медичного огляду;

  • проінформувати працівника про: місце роботи; трудову функцію, яку зобов’язаний виконувати працівник; дату початку виконання роботи; права та обов’язки, умови праці; наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів під підпис; правила внутрішнього трудового розпорядку або умови встановлення режиму роботи, тривалість робочого часу і відпочинку; проходження інструктажу з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони; необхідно також повідомити працівника про тривалість щорічної відпустки, умови та розмір оплати праці; процедуру та строки попередження про припинення трудового договору, яких повинні дотримуватись як працівник, так і роботодавець; необхідно визначити працівнику робоче місце та забезпечити необхідними для роботи засобами.

Тільки після дотримання необхідних вимог норм трудового законодавства працівника можна допустити до роботи.

Наголошуємо, що працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати, виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо, виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу, соціального страхування, працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

У разі використання незадекларованої праці роботодавець може понести адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

Фахівці Державної служби з питань праці не припиняють консультувати працівників та роботодавців з найактуальніших питань. Відповіді на актуальні питання також можна знайти на інформаційному порталі Держпраці.

 Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень