A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Природно-заповідні території - зелена скарбниця громади!

Дата: 14.07.2021 16:47
Кількість переглядів: 528

             Фото без опису                     

                       Природно-заповідні території - зелена скарбниця   громади!                                   

«Людина заявилась на світ над просторою рікою. В цей час вона плакала так жалібно, тихо і тонко, що Природа махнула рукою, мовляв, «Та нехай живе !.. А людина огледілась і сказала природі: «Моя!» І з тих пір людина, відходячи від Природи все далі, біжить за нею по п’ятах…»

                                                 ( Р. Рождєственський «Людина в природі»)

Вирішення екологічних проблем стає надзвичайно складним  питанням, адже надто великої шкоди людство завдало природі. Існуюча нині надмірна розрізненість природоохоронних функцій по різних міністерствах і відомствах не відповідає сучасним вимогам господарювання і стала серйозним фактором, який стримує здійснення єдиної природоохоронної політики, сприяє інтенсифікації виробництва в умовах зростаючої взаємозалежності між станом навколишнього середовища і розвитку економіки. Оскільки економічний розвиток відбувається постійно і пов’язаний він із використанням земельних ділянок, то зрозуміло, що може виникнути ситуація, коли улюблений закуток природи завтра буде спрєктований під спорудження свинокомплексу, милий оку старий ліс з таємними грибними місцями буде повністю вирубаний, затишне озерце опиниться в оренді. Чи замислювалися колись, чому будинок біля лісу або парку коштуватиме дорожче, ніж серед мережева сірих вулиць. Чому ціна на квартири з видом на сквер або озеро вища за ціну з видом на трасу чи промзону? Відповідь очевидна,  ті, хто придбали дорожче житло, зробили свідомий вибір на користь мальовничого краєвиду, чистого повітря й міцного здоров’я. З іншого боку, ми заплатили неабияку суму за якість життя, яка створена не самим забудовником, а природою за вікном, екосистемою, яка позитивно впливає на наше самопочуття, створює затишок, чисте повітря, робить клімат м’яким. І наче все зрозуміло - ми готові платити за переваги, які нам надала природа. Але чому ми не згадуємо про них, коли виходимо на прогулянку в ліс і розкладаємо небезпечне багаття здатне знищите все живе навколо, коли викидаємо сміття на узбіччя й коли байдуже проходимо повз  лісорубів, котрі валять дерева?

          Природні блага, які населення отримує від природи, називаються екосистемними  послугами. Найбільш наочно екосистемні послуги можна побачити у боротьбі місцевих громад з наслідками зміни клімату. Напевно, захистити усі найцінніші клаптики природи від антропогенного впливу неможливо, проте обмежити такі впливи, діючи на випередження, думаючи про майбутнє вже зараз, можна. Для цього й створюються території ПЗФ.

Наявність заповідної території в межах ТГ відкриває нові можливості для розвитку громади як самобутнього регіону з певною історією, культурою, спадщиною. Така ТГ може стати базовою для наукової практики та освіти, розвитку туризму. Територіальна громада зможе отримувати кошти екофондів для збереження та розвитку заповідних територій. На сам кінець, слід памятати, що оголошення заказників проводиться без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів у їхніх власників або користувачів.

          Богуславщина - унікальна по значимості територія, що має наукову та історико - культурну значимість не тільки для регіону, а і для держави. Річка Рось, з якої наші мужні предки шоломами брали й пили воду, напували коней, промивали рани, від якої на думку істориків одержала своє ім’я Київська Русь. Територія  краю завжди була в епіцентрі історичного розвитку і нерозривно пов’язана з державотворенням нашої держави.

Богуслав - столиця Надросся, край росичів і звитяги.

Територія, що є колискою української державності, безумовно, повинна напередодні 30 річчя Незалежності бут оголошена природною та культурною спадщиною народу.

 

Пидюра П., провідний спеціаліст відділу агропромислового комплексу, екології та використання с/г земель


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень