A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Створення територій природно - заповідного  фонду  як спосіб  збереження  лісу

Дата: 13.09.2021 15:12
Кількість переглядів: 651

Фото без опису

Створення територій природно - заповідного  фонду  як спосіб  збереження  лісу

 

Найбільш ефективним методом захисту природи є створення природоохоронних територій. Згідно з визначенням Міжнародного союзу охорони природи, природоохоронна територія - це територія з чітко визначеними географічними межами, визнана, виділена та керована за допомогою юридичних та інших ефективних механізмів задля досягнення довгострокової охорони природи та культурних цінностей. В Україні ідея природоохоронних територій знайшла своє відображення в Законі України «Про природно - заповідний фонд України». Створення статусу заповідання лісового фонду супроводжується необхідністю отримати згоди лісокористувача. Лісгоспи не завжди готові обмежити ведення господарської діяльності на своїй території. Потрібно враховувати той факт, що заказники,  пам’ятки природи та заповідні  заповідники доцільно вибирати ті лісові ділянки, які, з одного боку, мають значну природоохоронну цінність, а з другого, не є критичним для лісгоспу з виробничої точки зору. Такими ділянками є переважно ліси з категорії неексплуатаційних, наприклад: рекреаційні ліси навколо населених пунктів, захисні ліси вздовж водойм та водотоків тощо.

Лісове господарство - це не тільки вирубка лісу. Комплекс лісогосподарських робіт обовязково включає заходи щодо поновлення зрубаних лісів, догляд та надання екосистемних послуг. Ліс це не тільки деревина, що має конкретну вартість зрубаних колод, а й здатність до регулювання клімату, очищення повітря, асиміляції відходів, поповнення річкового стоку, стабілізація грунтів, рекреація і багато іншого. Через те, що такі екосистемні послуги не оцінені у грошовому еквіваленті, ставлення до лісу у більшості користувачів є суто ресурсним. Тому цінність лісу як екосистеми не є аргументом під час прийняття рішення, а у працівників лісових господарств відсутня додаткова мотивація зберігати ліс. Розрахунок реальної грошової вартості екосистемних властивостей лісу приводить до того, що «безкоштовна» природа стає вагомим економічним гравцем у процесі прийняття рішення щодо створення лісових заповідних територій. Наприклад, згідно розрахунків найбільшого світового органу лісової сертифікації  FSC, 1 га лісу генерує деревини на 620 доларів США, 40- 70 доларів за рахунок використання недеревної продукції, а от регулююча роль оцінюється сумарно - 1800 -3200 доларів: регулювання повеней, водопостачання, опилення.

Таким чином, наглядно маємо висновок, що зберігати ліс для майбутніх поколінь є вигіднішим, ніж намагатися вирубати все і одразу.

 

Пидюра П, провідний спеціаліст відділу агропромислового комплексу, екології та використання земель с/ г призначення


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень