A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Держпродспоживслужба інформує!

Дата: 15.09.2021 16:06
Кількість переглядів: 303

 

Фальсифіковані пестициди та наслідки їх використання

  Сучасне землеробство для отримання високих та якісних врожаїв потребує не лише необхідних ґрунтообробних машин, якісного насіння, мінеральних добрив, палива, але і застосування високоякісних та ефективних засобів захисту рослин – пестицидів. Пестициди – це хімічні речовини, які покликані зберігати рослини, захищаючи їх від шкідливих організмів. Застосування пестицидів допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати та обробляти продовольчі культури на етапі росту, а також забезпечувати високу якість та лежкість (здатність до тривалого зберігання) свіжих фруктів та овочів.

   Пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України повинні мати офіційну державну реєстрацію та відповідати таким вимогам:

 - висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;

- безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;

 - відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.                         

    Згідно чинного законодавства фальсифіковані пестициди - продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

 З кожним роком зростає непоправна шкода, завдана фальсифікованими засобами захисту рослин аграріям, які застосовують контрафактну продукцію. Цієї шкоди також зазнають всі споживачі кінцевої сільськогосподарської продукції, котрі стають заручниками і потенційними жертвами небезпечних пестицидів.

    На відміну від зареєстрованих препаратів, які перед тим, як потрапити на ринок, проходять всі етапи реєстраційних випробувань та досліджень, то нелегальні – залишаються поза межами перевірок на відповідність нормативним документам і тому непридатні до використання. Підробки становлять велику загрозу для фермерів, пошкоджуючи посіви та підриваючи їхню репутацію, а також наражаючи людей на небезпеку під час внесення.

Основні види підробок:

 - продаж генериків під назвою оригінальних препаратів;

- нелегальне фасування оригінальних продуктів;

 - відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми;

- зниження вмісту діючої речовини;

- продаж замість оригінального препарату невідомих речовин.

   Виробники фальсифікатів дуже швидко вдосконалюють своє виробництво слідом за компаніями – оригінаторами. Вони почали використовувати діючі речовини, аналогічні оригінальним, тару, копіювати захисні елементи – голограми тощо. Найбільш чутливими до підробок є ринок дрібної розфасовки, кількість підроблених препаратів, призначених для роздрібного продажу населенню перевищує 55%. Причому препарат може бути як ефективним, так і не дуже ефективним. Порошкоподібні препарати підробляють додаванням пилоподібних наповнювачів або повною заміною препарату. Водорозчинний і водно – суспензійний концентрати, водний і водно - спиртовий розчини підробляють, використовуючи воду та спирт. Емульсії та суспензії розводять технічними оливами або порошками.

Найстрашніше у фальсифікатах – невідомі, невивчені домішки, які можуть бути дуже токсичними і мати тривалу післядію, тобто пригнічувати культуру, яка буде висіватись в наступному сезоні.

 

Наслідки застосування фальсифікованих пестицидів:

 - часткова або повна втрата врожаю;

- накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів;

- погіршення родючості ґрунтів;

- шкода здоров’ю фермера під час внесення препарату;

- зіпсована репутація фермера як постачальника якісної та безпечної продукції;

- суттєві матеріальні збитки;

- вроджені каліцтва;

- відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів;

- забруднення навколишнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод .

Щоб уникнути придбання фальсифікованого препарату необхідно:

 - купувати пестициди лише в спеціалізованих магазинах по продажу засобів захисту рослин та насіння, в офіційних дистриб’юторів відомих фірм - виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів;

- знати, що роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;

 - під час купівлі препаратів вимагати у продавця сертифікат якості та товарний (касовий) чек;

 - звертати особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці: голограма, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою;

- знати, що інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії, ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування;

- дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

 

 Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

за обігом засобів захисту рослин

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                              Олексій ЦИБЕНКО

                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень