A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

Стартував процес заміни назв об'єктів топоніміки

Дата: 18.08.2022 11:13
Кількість переглядів: 502

Фото без опису

 

Шановні мешканці Богуславської міської територіальної громади!

У багатьох містах України стартував процес заміни назв об'єктів топоніміки, які носять імена діячів науки, культури та мистецтва країни-агресора.

Частина вулиць та провулків нашої громади також названі в честь російських та радянських діячів. На сьогодні визначено перелік об'єктів, що потребують перейменування.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» з метою дерусифікації назв об’єктів міського підпорядкування та з метою врахування громадських інтересів жителів Богуславської міської територіальної громади щодо встановлення нових назв виконавчий комітет Богуславської міської ради оголошує про прийняття пропозицій громадськості щодо перейменування вулиць, провулків, (за переліком, що міститься в додатку) в місті Богуслав та селах громади.

Запрошуємо жителів громади пропонувати свої варіанти для нових назв вулиць та провулків м. Богуслав та сіл громади. Пропозиції приймаються з 18 серпня 2022 по 18 вересня 2022 (включно).

 

Вимоги, що висуваються до надання пропозицій щодо найменування/перейменування вулиць, площ, алей, провулків, розташованих на території Богуславської міської територіальної громади:

1. Пропозиції щодо найменування або перейменування вулиць надаються на паперових носіях у міську раду на адресу: м. Богуслав, вул. Франка Івана, 4, каб. 303 або на електронну адресу Богуславської міської ради: boguslav_mrada@ukr.net.

2. При присвоєнні імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій при перейменуванні вулиць, площ, алей та провулків надаються:

1) звернення на ім’я міського голови з пропозицією про присвоєння імені;

2) історична або історико-біографічна довідка про подію або особу, ім’я якої пропонується присвоїти;

3) письмова згода родичів (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає  батьки, рідні брати та сестри) на присвоєння імені (у разі присвоєння імені фізичної особи);

4) витяг з рішення зборів трудового колективу про згоду на присвоєння імені (у разі присвоєння імені юридичній особі);

5) результати консультацій з мешканцями, які постійно проживають на вулицях, провулках, які планується перейменувати (громадські слухання, збори, збір підписів, зустрічі) (протоколи зібрань жителів вулиці).

3. При найменуваннях/перейменуваннях, не пов’язаних з присвоєнням імен, подаються:

1) звернення на ім’я міського голови з пропозицією про найменування/перейменування;
2)
запропоноване найменування/перейменування та його обґрунтування;

3) результати консультацій з мешканцями, які постійно проживають на вулицях, провулках, які планується перейменувати (громадські слухання, збори, збір підписів, зустрічі) (протоколи зібрань жителів вулиці).

Пропозиції не розглядатимуться, якщо вони:

  • не містять інформації про ініціатора (ініціаторів), або при перевірці виявилося, що дана особа/установа/група осіб не підтверджує авторство ініціативи (анонімні);

  • надійшли до або після оголошених термінів подання;

  • не мають опису (довідки) про об’єкт пропозиції, або її зміст недостатній і не дозволяє приймати рішення про доцільність включення пропонованої назви до голосування громадянами;

  • суперечать Законодавству України, зокрема:

    • Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»;

    • Закону «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»;

    • Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»;

    • варіант назви для перейменування абсурдний чи провокаційний.

Пріоритетними для включення до списку для голосування є пропозиції:

  • з відновлення історичної назви для даної місцевості (кутка міста чи села);

  • стосовно осіб, які зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України;

  • стосовно осіб, які здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я України;

  • стосовно осіб, які зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя;

  • стосовно осіб, які популяризують видатні факти в історії України, що відображають звершення та надбання в ім’я України.

До списку для голосування включаються персоналії і події в такій послідовності:

  1. ті, які пов’язані з даною місцевістю;

  2. ті, які пов’язані з певним населеним пунктом громади;

  3. ті, які пов’язані з Київщиною;

  4. ті, які пов’язані з Україною;

  5. ті, які пов’язані зі світом.

До списку не включаються об’єкти та особи, пов’язані з російською федерацією і її союзниками у війні з Україною, а також ті, які виступали проти незалежності України і допускали ворожі чи принизливі заяви стосовно українського народу.

Просимо вас згадати попередні, історичні назви вказаних вулиць або надати пропозиції щодо нової назви з обгрунтуванням, враховуючи особливості ландшафту, просторових та природних особливостей тощо.

Участю в наданні пропозицій Ви підтверджуєте, що на даний момент Вам виповнилося повних 18 років.

Також виносимо на громадське обговорення пропозиції, надані ініціативною групою працівників музеїв та установ, що опікуються культурною спадщиною:

Андрій Гуменюк, директор КЗ «Музей історії Богуславщини» Богуславської міської ради Київської області;

Юлія Гейко, завідувачка відділу реклами і видавничої діяльності Національного музею історії України;

Оксана Тараненко-Гуменюк, кандидат історичних наук, експерт Українського культурного фонду, голова ГО «Навколо нас UA»;

Марина Гогуля, кандидат філологічних наук, фахівець І категорії відділу розвитку і комунікації Національного музею Революції Гідності.

Слід зазначити, що під час перейменування вулиць мешканці не матимуть додаткових витрат, адже чинним законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документів про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо).

Усі документи зі старими адресами є чинними.

Зміна адреси відбувається автоматично у випадку здійснення будь-якого правочину.

Зміна назви вулиці також не є зміною місця проживання. Перереєстрація місця проживання особи може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли в особи виникає така потреба.

Певних додаткових витрат можуть зазнати юридичні особи та фізичні особи-підприємці.

В разі перейменування вулиць виникає необхідність внесення змін у найменування чи місцезнаходження юридичної особи та змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб.

Для місцевого бюджету витрати при перейменуванні складатимуть кошти, витрачені на виготовлення нових табличок та дорожніх знаків з покажчиками.

Таблиця з пропозиціями щодо перейменування вулиць тут:

https://rada.info/upload/users_files/25299709/99d3dcf4f51c6753be62e7ead5d9775c.pdf

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень