Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ОДЕРЖАННЯ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ПРАВО РОБОТИ З ПЕСТИЦИДАМИ

Дата: 06.07.2023 13:23
Кількість переглядів: 435

Фото без опису

 

Відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин» від 14 жовтня 1998 року № 180-XIV (зі змінами та доповненнями) та статті 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» від 2 березня 1995 року № 86/95-ВР (зі змінами та доповненнями), особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами.

Порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами визначається постановою КМУ від 09.05.2023 р. № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами»  (далі – Порядок).

Дія цього Порядку не поширюється на фізичних осіб, які застосовують пестициди для власних потреб, не пов’язаних з провадженням господарської діяльності, за умови, що такі пестициди дозволені для роздрібного продажу населенню у дрібнофасованому вигляді.

Для одержання посвідчення про право роботи з пестицидами особі необхідно вчинити наступні дії:

  1. Пройти медичний огляд у порядку, встановленому МОЗ.

  2. Подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Головне управління) заяву встановленої форми про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами (у паперовій або електронній формі) та документ, що підтверджує внесення плати за проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами.

  3. Пройти навчання з питань безпечного поводження з пестицидами.

  4. Пройти письмове тестування.

  5. Отримати свідоцтво про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами.

  6. Подати до Головного управління заяву встановленої форми про видачу посвідчення про право роботи з пестицидами (у паперовій або електронній формі).

  7. Отримати посвідчення на право роботи з пестицидами.

Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та тестування за його результатами проводиться Головним управлінням, відповідно до Програми навчання осіб, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням, торгівлею пестицидами. Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами проводиться в очній або дистанційній формі на платній основі.

Згідно наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 25.02.2021 №395 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року № 96», встановлено розмір плати за проведення навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи, пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами. Вартість навчання 1 особи станом на 28.06.2023 року становить 401,02 грн.

Після завершення навчання з питань безпечного поводження з пестицидами особа проходить перевірку знань в Головному управлінні шляхом письмового тестування. Для забезпечення максимальної прозорості тестування здійснюється відеофіксація його проведення за допомогою технічних засобів, що мають функції відеозапису. Відеозаписи зберігаються в Головному управлінні протягом 30 днів з дня його проведення. Кожен білет для тестування повинен містити не менше 20 питань. Час тестування становить не більше 40 хвилин.

Після завершення тестування здійснюється його оцінювання шляхом перевірки відповідей. Тестування вважається таким, що пройдене успішно, якщо особою надано не менше 70 відсотків правильних відповідей. Якщо особою надано менше 70 відсотків правильних відповідей — така особа може пройти повторне тестування не раніше, ніж через п’ять робочих днів. У разі, коли повторне тестування не було успішно пройдено, особа проходить повторне навчання з питань безпечного поводження з пестицидами відповідно до цього Порядку.

Строк дії свідоцтва про навчання становить два роки з дати його видачі.

Посвідчення дійсне протягом двох років з дня його видачі та може бути видане протягом строку дії свідоцтва про навчання.

У разі пошкодження або втрати свідоцтва про навчання чи посвідчення подати (у паперовій або електронній формі) заяву про повторну видачу свідоцтва про навчання чи посвідчення у довільній формі. Головне управління протягом п’яти робочих днів після отримання такої заяви повторно видає свідоцтво про навчання чи посвідчення із зазначенням у правому верхньому куті, що цей документ є дублікатом. Строк дії дубліката не може перевищувати строк дії, зазначений у втраченому або пошкодженому свідоцтві про навчання чи посвідченні.

Нагадуємо, що відповідальність за порушення чинного законодавства несуть особи, винні у виконанні робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлі засобами захисту рослин без посвідчення на право роботи з пестицидами (Закон України «Про захист рослин» від 14 жовтня 1998 року № 180-XIV (зі змінами та доповненнями) та КУпАП від 7 грудня 1984 року № 8073-X (зі змінами та доповненнями)).

Олексій ЦИБЕНКО, головний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень