A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ПРО СИТУАЦІЮ У БАСЕЙНІ РІЧКИ РОСІ

Дата: 02.08.2023 08:02
Кількість переглядів: 375

Фото без опису

 

У зв’язку з погіршенням водності річки Росі та екологічної ситуації на початку літа 2023 року, виконавчий комітет Богуславської міської ради направив лист (№ 03-04/1715 від 22.06.2023) до Державного агентства водних ресурсів України (ДЕРЖВОДОАГЕНСТВО) із проханням надати роз’яснення. Листом від 21.07.2023 за № 3595/4/1/11-23 ДЕРЖВОДОАГЕНСТВО повідомило:

«Річка Рось є однією з найбільш зарегульованих в Україні. В басейні Росі розташовано 2676 штучних водних об’єктів, із зарегульованим об’ємом 323,507 млн. м3 води, що дорівнює стоку в маловодний рік 95% забезпеченості. Крім того, у басейні річки Рось побудовано 13 малих ГЕС, режим роботи яких встановлюється ДЕРЖВОДОАГЕНСТВОМ на підставі узгоджених рішень Міжвідомчої  комісії. За інформацією Укргідрометцентру, утримання посушливої і спекотної погоди в басейнах приток Середнього Дніпра у червні-липні 2023 року сприяло зменшенню водності річок. Водність річки Рось у червні порівняно з травнем зменшилась і становила значно нижче за норму. Складна гідрологічна ситуація спостерігалася і у липні, протягом якого водність утримувалася нижче критеріїв маловодності (15% від норми липня). Проблема зарегульованості також загострюється внаслідок забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами. За даними скринінгу, проведеного Інститутом навколишнього середовища Словаччини, у воді річки Рось (нижче Білої Церкви, вплив стічних вод ТОВ «Білоцерківвода») знайдено 87 небезпечних речовин — важких металів, пестицидів та фармацевтичних препаратів. Водний кодекс України та Водна стратегія до 2050 року передбачають впровадження європейського інструменту досягнення «доброго» стану вод — розроблення та затвердження планів управління річковими басейнами — ПУРБ. ПУРБ розробляються та виконуються з метою досягнення екологічних цілей, визначених для кожного району річкового басейну, у встановлені строки. Такі плани розробляються ДЕРЖВОДАГЕНСТВОМ разом із ДЕРЖГЕОНАДРАМИ та органами місцевого самоврядування із урахуванням рішень відповідних басейнових рад. Наразі проводиться підготовка та реалізація заходів, включених до ПУРБ Дніпра (до басейну якого відноситься річка Рось). Перші плани управління річковими басейнами для кожного району подаються до Кабінету Міністрів України для затвердження не пізніше ніж 1 серпня 2024 року».

Водночас виконавчий комітет Богуславської міської ради звертає увагу, що однією з умов отримання Україною членства в Європейському Союзі є відповідний догляд за річками в нашій країні. Вважаємо за необхідне посилити моніторинг забруднення поверхневих вод, адже ми маємо вийти на європейські стандарти якості питної води, управління річками, озерами та іншими водоймами. Попри те, що триває війна, нам необхідно прикласти максимум зусиль, щоб виконати завдання, поставлені ЄС. Нині виконавчим комітетом опрацьовуються пропозиції щодо включення їх до державного плану управління річковими басейнами. Орієнтуємося, насамперед, на європейські стандарти. Ключовими моментами для відновлення гідрологічного режиму річки Росі має бути наближення її до природного стану. Для цього впроваджувати такі заходи:

- розширити русло річки без зміни напрямку;

- не створювати греблі, забезпечуючи вільну течію;

- створення захисних берегових смуг;

- створення природоохоронних зон;

- створення заповідних територій;

- обмеження використання вод.

Пропозиції від громадян щодо вирішення головних водно-екологічних проблем на території Богуславської громади приймаються виконавчим комітетом Богуславської міської ради, відділ земельних відносин.

Петро ПИДЮРА, головний спеціаліст відділу земельних відносин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень