A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ЗРОБІТЬ ВОДУ КРИНИЦЬ БЕЗПЕЧНОЮ

Дата: 12.02.2024 16:30
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

 

Питна вода – джерело життя та визначальний фактор здоров'я та довголіття.

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам:

- бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні,

- мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Через забруднену воду можуть передаватися черевний тиф, холера, дизентерія, гепатит, туляремія, лептоспіроз та інші інфекційні хвороби. Збудники цих хвороб виживають у воді від декількох днів до 2-3-х місяців.

Ризик інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій зростає в період паводків та інтенсивних атмосферних опадів, коли разом з дощовими водами до колодязів потрапляють забруднені господарсько-побутові стічні води, у тому числі з вбиралень та вигрібних ям.

Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя. Навколо колодязя необхідно робити «замок» із змішаної та пошарово утрамбованої глини (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі щебеню товщиною 15-20 см з ухилом від колодязя.

У радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Територію поблизу колодязя слід утримувати в чистоті та організовувати відведення дощових та талих вод. Щоб запобігти замулюванню колодязя необхідно періодично повністю відкачувати воду, очищати дно та стінки від намулу та обростань.

Відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» власники колодязів чи каптажів зобов’язані щорічно проводити їх поточний ремонт та чищення. Після кожного проведеного ремонту або чищення, слід проводити знезараження питної води. Перевірити якість та безпечність питної води можна в будь-якій акредитованій лабораторії.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень