Богуславська міська громада
Київська область, Обухівський район

ПОПОВНЕННЯ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ БОГУСЛАВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 12.03.2024 13:33
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

 

Через надмірне втручання людської діяльності у природні екосистеми, а особливо тепер, під час військових дій, вирішення екологічних питань ускладнюється. Одним із способів збереження природного ландшафту з його наповненням є створення територій природно-заповідного фонду.

Розпорядженням міського голови Віталія Хоменка була започаткована акція «Вежа пам’яті: вікові дерева — коріння нації», аби зберегти та відтворити в межах Богуславської міської територіальної громади унікальні природні та культурні об’єкти і місця, які мають велику наукову, естетичну та екологічну цінності.

29 лютого 2024 року на сесії Київської обласної ради було прийнято рішення про створення на території області семи нових заповідних об’єктів. Відрадно, що враховано наші пропозиції. Йдеться про такі пам’ятки природи місцевого значення:

1. Пам’ятка природи «Група вікових дерев садиби графа Ксаверія Браницького»;

2. Пам’ятка природи «Черешня лісова «Цариця». Черешня, яка росте в Богуславі по вулиці Миколаївській, має обхват стовбура 3,20 м.

Фото без опису

Нагадаємо, що в 2023 році рішенням депутатів облради створено 23 території та об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення, 6 із яких — на Богуславщині, а це — 26% від загальної кількості новостворених. Натепер статус об’єктів ботанічних пам’яток Природно-заповідного фонду України мають 36 вікових дерев нашої громади. Також на підставі розпорядження міського голови від 16 червня 2023 року за № 94 стосовно проведення заходів із виявлення особливо цінних природних об’єктів Богуславської громади, було визначено:

1. «Кам’яні дольмени (кам’яні пороги) на руслі річки Рось» Хохітвянського старостинського округу;

Фото без опису

2. «Мар’їн стрімчак» Дибинецького старостинського округу;

3. 100-річний «Березовий гай графині Лопухіної-Демидової» із озером водоерозійного походження, що утворилося у 1956 році на території Москаленківського старостинського округу;

Фото без опису

4. «Трояновий вал», що зберігся у лісовому масиві села Москаленок і подекуди має висоту 150-180 сантиметрів, а початок свій бере в Румунії, проходить через Молдову, Західну Україну та закінчується в Середньому Придніпров’ї.

5. «Озеро Верижин», являє собою природний резервуар води, який частково підживлюється підземними джерелами та на якому протягом 40 років не проводився скид води, Киданівський старостинський округ;

Фото без опису

6. «Дуби церковні» в кількості 4 шт., що зростають поруч із храмом в селі Вільховці, Вільховецького старостинського округу;

7. «Розкопинецькі дуби» (2 шт.), Розкопанецький старостинський округ;

8. 420-річний дуб, що знаходиться у лісовому масиві Тептіївського старостинського округу;

9. «Морозівська скеля», село Дешки Тептіївського старостинського округу.

Також у рамках екологічної акції на території Богуславської громади проводились заходи із благоустрою та облаштування природних джерел — «Джерела Перемоги». Було відновлено джерела: «Хоменкове», «Миронове», «Калинове», «Вдовине», «Старостинське» та інші. Наразі природоохоронні заходи тривають, зокрема, виконується рішення сесії Богуславської міської ради від 20 грудня 2021 року за № 2606-25-VIII щодо створення регіонального ландшафтного парку «Росичі».

За інформацією Петра ПИДЮРИ, головного спеціаліста відділу з земельних відносин ВК БМР.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень